Kordosentez karından bir iğne yardımı ile ultrasonografik gözlem altında bebeğin göbek kordonunun içine girilerek birkaç mililitre bebek kanı alınması demektir.
İşlem öncesi ultrasonografi ile en uygun iğne giriş yeri tespit edildikten sonra annenin karın duvarı antiseptik bir solüsyon ile sterilize edilir. İğne her aşaması ultrason altında izlenmek kaydı ile nazikçe batın duvarından ve rahim duvarından geçirilerek kordon içerisindeki ana toplardamara iletilir. İğnenin stileti çıkarılarak içinde minimal heparin bulunan bir şırınga iğneye takılır. Daha sonra şırıngaya uygulanan vakum yardımı ile göbek kordonundan yaklaşık 2 cc kan alınır. Takiben şırınga içindekiler ile birlikte derhal Genetik Laboratuarına ulaştırılır. Elde edilen materyalden Floresan in situ hibridizasyon (FISH), hızlı karyotip (QF-PCR), konvansiyonel karyotip, kromozomal microarray (CMA), exom dizileme (WES), tüm genom dizileme (WGS) gibi detaylı genetik laboratuar testleri yapılabilir .
Test sonrası nadiren vajinadan sıvı gelmesi, ağrı, kanama ve enfeksiyon görülebilir. Genellikle 24 saatlik istirahati takiben günlük yaşam ritmine dönülebilir.
KS sonrası bebek kaybı olasılığı yaklaşık 100'de 1 gibidir.
Dr. Hasan Fehmi Yazıcıoğlu - Perinatoloji Uzmanı
ADRES
Papirus Plaza
Merkez Mah., Ayazma Cad., No:37;
Kat 9, Ofis No:163
Kağıthane / İstanbul